Sfântul Ioan Botezătorul

Posted on May 17, 2020 by -

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a seminţiei lui Aaron. Naşterea prorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus. Naşterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut pană la punerea numelui fiului său.

Potrivit Sfintei Scripturi, Ioan Botezătorul a săltat în pântecele maicii sale, în momentul în care Elisabeta se întalneşte cu Fecioara Maria atunci când aceasta Îl purta în pântece pe Domnul. Deşi a săltat în pântece, Ioan afirma că “nu-L stia pe Domnul” (Ioan 1, 31). Această mărturisire a lui Ioan este adevărată, căci el nu putea cunoaşte din proprie experienţă că Cel purtat în pântecele Mariei este Fiul lui Dumnezeu.

Răspunsul la intrebarea “Cum ajunge să-L cunoască Sfântul Ioan Botezătorul pe Hristos?”, îl găsim la Evanghelistul Ioan (In 1, 34), care reda mărturia Botezătorului: “Cel ce m-a trimis pe mine să botez cu apa, Acela mi-a spus: Peste care vei vedea Duhul pogorându-Se şi rămânând peste El, Acesta este Cel ce botează cu Duhul Sfant. Şi am văzut şi mărturisit că El este Fiul lui Dumnezeu” (In 1, 33-34).

Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia şi de a-L descoperi pe Acesta şi a-L face cunoscut lui Israel.

Din Evanghelie cunoaştem că Irod, la un ospăţ prilejuit de sărbătorirea zilei de naştere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemniţat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. In ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezatorului ca răsplată.

RELATED CAUSES

Slujba Punerii pietrei de temelie

Slujba Punerii pietrei de temelie de către IPS Andrei, Mitropolitul Clujului Dragi credincioși, vă așteptăm sâmbătă, 24 iu...

Read more →

Pomenirea morţilor sau Moşii

Pomenirea morţilor se face sâmbăta deoarece această zi este ziua in care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu su...

Read more →

Sfânta Taină a Maslului

Ce este Sfânta Taină a Maslului? Maslul este Sfânta Taină în care, prin rugăciunile preoţilor si ungerea bolnavului cu untd...

Read more →