Sfinţirea capelei

Posted on April 10, 2014

Exemple

Sfinţirea capelei

Înaltpreasfinţitul Andrei Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a sfinţit joi, 10 aprilie 2014, capela noii parohii „Sfântul Ioan Botezătorul“ din cartierul clujean Europa, informează Ziarul Lumina, Ediţia de Transilvania.

Slujba de sfinţire a lăcaşului de cult a fost oficiată de ierarh în sobor de 18 preoţi şi diaconi, între care consilieri eparhiali, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. Vasile Stanciu, pr. prof. dr. Stelian Tofană şi protopopul Gheorghe Braica. La finalul slujbei, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a sfinţit Sfântul Antimis, pe care se va oficia Sfânta Liturghie.

În cadrul cuvântului de învăţătură, ierarhul a evidenţiat importanţa sfinţirii unei noi biserici în viaţa comunităţii, care este un nou izvor de har.

„Ne spune Scriptura în capitolul 28 al Facerii ţn versetul 18 că Iacob, inspirat de Dumnezeu, dă o definiţie a bisericii ca lăcaş de ţnchinăciune: «Cât de ţnfricoşător este locul acesta, aceasta nu este alta decât Casa lui Dumnezeu şi Poarta Cerului». Neamul nostru a avut mare evlavie faţă de Sfânta Biserică ca lăcaş de închinăciune, de aceea nu a existat obşte creştinească care să nu dorească să îşi ridice o biserică. Lucrul acesta se întâmplă şi cu cartierul Europa. E un nou izvor de har pentru acest cartier din oraşul Cluj. Să dea Dumnezeu ca multe rugăciuni să se împlinească aici şi să vă fie binecuvântată viaţa şi să aveţi multe realizări atât spirituale, cât şi materiale“, a spus IPS Mitropolit Andrei.

Parohul Cosmin Vele a mulţumit, la final, tuturor celor care au contribuit la amenajarea capelei. Ca semn al aprecierii pentru cei ce s-au implicat în această lucrare, IPS Mitropolit Andrei a oferit o diplomă de aleasă cinstire lui Cristian Tivadar, cel care a pus la dispoziţie spaţiul în care s-a amenajat capela.

Parohia “Sfântul Ioan Botezătorul” a fost înfiinţată la 1 octombrie 2013, iar de la 1 noiembrie a fost numit paroh pr. Cosmin Vele, redactor la Radio Renaşterea. Până în prezent s-a reuşit amenajarea în zonă a unei capele unde se vor săvârşi sfintele slujbe, până la ridicarea demisolului noii bisericii. Lucrările de zidire a noului lăcaş de cult vor începe în cel mai scurt timp, având în vedere că se doreşte ca până la sfârşitul anului să se ridice demisolul locaşului de cult, după cum a spus pr. Cosmin Vele.